טיפים לחורף
כמו בכל שנה כשהחורף מגיע מתגברות החששות מפני מחלות חורף. בשנים האחרונות היינו עדים להופעת מספר נגיפים שגרמו לבהלה עולמית, ביניהם שפעת העופות, שפעת החזירים, SARS ועוד.
ברפואה סינית לא מדברים על וירוסים וחיידקים ולמעשה גם המחלות אינן הנושא החשוב, במקום זה הדגש מופנה לאדם. כשרופא סיני פוגש באדם חולה הוא מייד מודע למספר דברים: א. האדם הגיע לרופא מאוחר מדי, אם הוא כבר חולה פירוש הדבר שלא ננקטה רפואה מונעת יעילה מספיק. ב. האדם אינו במיטבו. בריאות נוכחת היכן שיש איזון והיא נפגעת כאשר האיזון מופר. במצב כזה סיכויי ההידבקות גדלים. ג.כוח הריפוי הטבעי של הגוף אינו מצליח להשיב את הבריאות על כנה- במילים אחרות: חוסר האיזון שהוזכר פוגע גם ביכולת ההחלמה שלנו. מתוך כך ניתן להסיק מספר מסקנות: קודם כל, רפואה מונעת כשמה היא, מיועדת למנוע ככל האפשר את האפשרות לחלות בקלות. הרי עדיף להישאר בריאים מאשר לטפל במחלה שהתיישבה לנו בגוף. ניתן לשמור על בריאות ולמנוע מחלות בהמון צורות, חלקן מקצועיות וחלקן פשוטות ונגישות לכולם, מספר מהן אפרט בהמשך. בנוסף לכך חשוב להתאים את אורח החיים לעונה, דוגמא פשוטה לכך הינה להתלבש כראוי ולבחור בתזונה מתאימה. אם בכל זאת נדבקנו במחלה כלשהי (ולא חשוב איזו מחלה) הכי חשוב לאפשר לגוף תנאים נוחים להחלמה. לשם כך צריך לחזק את מע' החיסון שהינה המנגנון האמיתי והעיקרי שלנו למתן תשובה לכל מחלה או בעיה רפואית. במקביל חשוב להקפיד על מנוחה והימנעות מחשיפה למחוללי מחלות נוספים כגון קור, רוח, לחות וכו'.
תזונה מתאימה לעונת החורף מתמקדת במזון חם ובעל תכונות מחממות ומחזקות. למשל ירקות כתומים כגון גזר, בטטה ודלעת במרק או תבשיל אשר נחשבים למחזקי אנרגיה עפ"י הרפואה הסינית או אורז מלא ותבשילי שעועית למיניהם. כמו כן רצוי להימנע ממזונות מקררים כגון הרבה ממתקים, קמח לבן ובננות. ככלל רצוי להרבות בשתיית תה ומרקים חמים. שני סוגי תה שמומלצים במיוחד הם תה ג'ינגר ותה קינמון או שילוב של שניהם.
שורש ג'ינגר (זנגביל) הינו צמח מרפא חשוב ברפואה הסינית, בין תכונותיו הבולטות יכולת חימום חזקה, חיזוק מע' החיסון ומע' העיכול. הוא יעיל מאוד כצמח אשר גם מונע מחלות וגם מטפל בהן. ניתן להכין ממנו תה לשתיה או לבשל חתיכה במרק. ע"מ להכין תה יש לקלף ממנו חתיכה, לפרוס אותה לפרוסות בעובי מטבע, להוסיף לסיר עם מים (ביחס של ספל מים לכל פרוסת זנגביל) להביא לרתיחה ואז להנמיך את האש ללהבה קטנה ולבשל מכוסה במשך 20-25 דק'. באופן דומה ניתן לבשל מקלות קינמון (ביחס של מקל לכל ספל מים). במצבי התקררות הסינים נוהגים לשלב זנגביל וקינמון ביחד באותו הבישול וכך מתקבל תה מחמם במיוחד אשר גורם להזעה באמצעותה הגוף פולט את הקור שחדר. לאחר שתיית התה יש להתכסות ולאפשר לגוף להזיע. לקינמון תכונות חיזוק, חימום והוצאת ליחה ועודפי נוזלים מהגוף. דבש שימושי לטיפול בזיהומי מע' הנשימה ועל כן מצוי בהרבה תרופות סבתא שיעילות לטיפול בגרון. הוא מכיל מספר ויטמינים חשובים, תרכובות אנטי מקרוביאליות, חומצה פורמית ומי חמצן ואף הוכח כבעל ערך רב בטיפול בפגיעות עור שונות (הוא יעיל מאוד במריחה ישירה על כוויות, חתכים, פצעי לחץ ועוד). כטיפול פנימי בגרון ובמע' הנשימה מומלץ לצרוך כף אחת- 3 פעמים ביום. אם ישנם סימפטומים חריפים ניתן להגדיל את המינון ואף להכפילו. (חשוב לזכור שהדבש מתאים לטיפול בילדים רק מגיל שנה וחצי ואילך ולרוב אינו מתאים לבעלי רגישות אלרגית לעקיצות דבורים). במקרים של דלקות גרון כדאי לגרגר תה מרווה או קורנית להם תכונות חיטוי חזקות. הקורנית מצוינת לשיעול ליחתי או יבש והיא בעלת השפעה מכייחת ומרגיעה על הגרון. מרווה יעילה מאוד לטיפול בכל דלקות הפה והגרון (כולל כאלו שנגרמות ע"י חיידק הסטרפטוקוקוס ומצריכות טיפול אנטיביוטי). במקרים של זיהומי מע' הנשימה כגון דלקת ריאות ניתן להשתמש במרווה או קורנית גם בשתייה אך רצוי להתייעץ עם איש מקצוע לגבי המינון ושילוב עם צמחי מרפא נוספים.
ילדים לוקים לא פעם בדלקות אוזניים אשר חוזרות ונשנות ובמיוחד בחורף. במצבים כאילו כדאי להשתמש בשמן שום אותו ניתן לקנות או להכין בקלות ולהחזיק בבית. להכנת השמן יש לכתוש מספר שיני שום לכוס מלאה בשמן זית ולהניח ל-3 ימים במקום מוצל. לאחר מכן מסננים את השמן דרך בד או מסננת צפופה ושומרים במקום קריר (לא חייב במקרר). במקרי דלקת ניתן לטפטף טיפת שמן 1-2 פעמים ביום אל תעלת האוזן ע"מ לנקות את הדלקת.
לחימום הגוף חשיבות רבה במהלך החורף. ביציאה מהבית כדאי לכסות את אזור הראש-עורף-אוזניים ואת הרגליים. מאחר ולחום יש נטייה לעלות כלפי מעלה בעוד שלקור יש נטייה לרדת ולהתרכז למטה כיסוי הראש עוזר למנוע בריחת חום גוף בעוד שגרביים וסוליות נעליים עבות מונעות חדירת קור דרך כפות הרגליים. בנוסף, חשוב במיוחד לכסות אזורים חשופים לאחר פעילות גופנית אשר מלווה בהזעה-מצב בו העור 'פתוח' ורוח וקור חודרים ביתר קלות.
בנוסף לצמחים שהוזכרו מקודם כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בנוגע לשימוש בצמחי מרפא נוספים כגון: אכיניציאה, פרופוליס, ג'ינסנג, תערובות צמחיות מיוחדות לחיזוק מע' הנשימה והחיסון (כגון Bi yan pian או-Sang ju gan mao pian או Yu ping feng san). לאילו מכם אשר נוטים להתקרר או להידבק בכל חורף מחדש אני ממליץ להקדים תרופה למכה ולעבור מספר טיפולים בדיקור סיני עם התאמה אישית של תערובת צמחים שיעזרו לכם לעבור את החורף בבריאות טובה.